Dieta IGpro - zasady

Dieta IGpro - zasady

Redakcja

2016-12-16

brak komentarzy

Dieta IGpro to kuracja dietetyczna wyszczuplająca, która opiera się na piramidzie żywieniowej oraz indeksie glikemicznym. W ten sposób da się błyskawicznie oraz bez uczucia głodu uwolnić się od nadprogramowych kilogramów, a ponadto zwiększyć ogólny stan organizmu. Jadłospis IGpro redukuje przecież niebezpieczeństwo rozwoju cukrzycy typu 2 oraz wysokiego ciśnienia. Zobacz, jakie są zasady kuracji odchudzającej IGpro i ile da się na niej zredukować wagę.

Dieta IGpro - zasady

Fundamentalną zasadą jadłospisu IGpro jest kalkulowanie punktów. Każdy artykuł oraz potrawa posiadają własną wartość punktową, obliczoną poprzez specjalistów ds. żywienia na bazie ładunku glikemicznego, a również wartości kalorycznej. Im dany artykuł posiada niższy ig (a także im jest mniej kaloryczny), tym mniejszą wartość punktową ma. Nastepnie dany artykuł, zależnie od ilości przypisanych punktów, zostaje oznaczony jednym z 3 kolorów glikemicznych: zielonym (niski IG), żółtym oraz pomarańczowym (średni IG) albo czerwonym (wysoki IG).

Osobisty dietetyk układa dostosowany do osoby wyszczuplającej się zestaw dań, który zależy od jej wagi, wieku i płci, a również od upodobań związanych z jedzeniem, w tym samym czasie wyznaczając dzienny limit punktów. W menu każde danie przejawia przypisane punkty, dzięki czemu osoba będąca na diecie orientuje się czego i ile może zjeść, by nie zakłócić procesu diety. Zestaw dań diecie IGpro jest dość elastyczny, bo da się wymienić dania zaproponowane poprzez lekarza-dietetyka na inne, ale naturalnie w ramach wytycznego dziennego limitu punktów. Przykładowo, w menu na główny posiłek jest kurczak (artykuł oznaczony kolorem zielonym, który ma 3 punkty), mimo wszystko nie nasz na niego ochoty. W takim przypadku możesz go zmieniać na inny artykuł, który okazuje się oznaczony takim samym kolorem oraz ma podobną ilość punktów, na przykład na zupę jarzynową. SPosób jesz to, na co posiadasz chęć, a suma punktów wyznaczona poprzez lekarza-dietetyka nie zostaje przekroczona.

Po 7 dniach aplikowania jadłospisu zachodzi początkowe ważenie, które trzeba ponawiać co 7 dni, aż do skończenia jadłospisu. Po każdej tygodniowej kontroli wagi otrzymuje się od dietetyka nowy dzienny limit punktów do jedzenia, który ulega zmianiom między innymi razem z nową masą ciała.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

OdchudzanieDietaKuchnia