Przepisy na 3 niskokaloryczne, słodkie przekąski - idealne na diecie

Przepisy na 3 niskokaloryczne, słodkie przekąski - idealne na diecie

Redakcja

2016-10-28

brak komentarzy

Pączki, czekolada, rurki z kremem – jest tyle pyszności, z którymi nie możecie się rozstać, przechodząc na dietę? Dziś pokażemy Wam kilka przepisów na niskokaloryczne przysmaki. Takie małe co nieco na czarną godzinę podczas odchudzania.

Wiele kobiet pyta na internetowych forach, czy odchudzając się muszą koniecznie zrezygnować ze słodyczy. Odpowiedź z pewnością im się spodoba – nie trzeba odmawiać sobie przyjemności! Najważniejsze jest jednak, aby słodkie przysmaki były spożywane sporadycznie, były jak najzdrowsze i jak najmniej kaloryczne. Oto kilka pomysłów na coś dobrego na odchudzanie:

Szybkie ciasto jabłkowe

Składniki: szklanka mąki pszennej typu graham (typ 1850), łyżeczka sody oczyszczonej, 4 łyżki posiekanych migdałów, ½ łyżeczki cynamonu, ¼ łyżeczki imbiru, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, 10 posiekanych suszonych daktyli, 2 łyżki suszonej żurawiny, 4 słodkie jabłka, 2 jaja. 

Jabłka obrać i pokroić w kostkę, a następnie wymieszać ze wszystkimi składnikami i przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Jeden kawałek ciasta zawiera 130 kcal.

Budyń dyniowy

Składniki: 2 szklanki mleka, 1 szklanka przecieru dyniowego (dynię wystarczy pokroić w kostkę, ugotować do miękkości z odrobiną wody i zblendować), 8 suszonych daktyli, laska wanilii, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki ulubionych orzechów.

W garnku zagotuj 1,5 szklanki mleka, przecier dyniowy, daktyle i ziarenka z laski wanilii – całość zmiksuj. Do pozostałej części mleka dodaj mąkę ziemniaczaną – wymieszaj dokładnie. Następnie mleko z mąką przelej delikatnie do garnuszka. Powstały budyń wlej do misek. Możesz je posypać orzechami i owocami. 1 porcja deseru to około 158 kcal.

Czekoladowe ciasto z fasoli

Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli, ½ gorzkiej czekolady, 2 dojrzałe banany, 50 g suszonych daktyli, 4 łyżki kakao, 3 jaja, 1,5 łyżeczki sody. 

Fasolę odsączyć i opłukać, a następnie przepuścić przez maszynkę lub zblendować, aż do powstania gładkiej masy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej – wlej ją do masy, dodaj kakao, jaja i sodę oczyszczoną. Całość przelej do formy wyłożonej papierem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. 1 porcja – 208 kcal.

Brzmi pysznie, prawda? Jak widać, słodkie przekąski są dostępne również na diecie. Do ich przygotowania konieczny jest dobry pomysł, kilka składników i odrobina chęci do spróbowania nowych smaków!


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

OdchudzanieDietaKuchnia