Za dużo błonnika - objawy

Za dużo błonnika - objawy

Redakcja

2016-12-11

brak komentarzy

Błonnik pokarmowy, czyli włókno pokarmowe jest szczególnie istotnym elementem jadłospisu. Zwłaszcza chcąc spalić własną masę ciała wielokrotnie słyszysz, iż jadłospis musi zawierać jego znaczne ilości. Należy też zapominać o właściwym spożywaniu płynów, które są potrzebne do jego właściwego funkcjonowania. Przejawia szczególnie dużo walorów, przez korzystnie rzutuje na zdrowie oraz figurę. Mimo wszystko tak jak w razie któregokolwiek elementu trawiennego jego zbyt duża ilość może zaszkodzić oraz być groźny.

Atuty włókien pokarmowych

Włókno pokarmowe powiększa wytwarzanie soków trawiennych, przyśpiesza ruchy jelit, przez powiększa się ilość wypróżnień, w związku z tym jest tak istotny w bitwie z obstrukcjami. Mimo wszystko niezbędne okazuje się pamiętanie o systematycznym spożywaniu wody. Jeżeli o to nie zadbasz Twoje trudności z wypróżnianiem mogą się dodatkowo wzmóc.  Włókno pokarmowe może wychwytywać szkodliwe sole w naszym ciele, dzięki czemu nie będą one wchłonięte przez jelito. Jest także istotnym elementem diety przeciwnowotworowej czy też jadłospisu w zapobieganiu schorzeń sercowo-naczyniowych. Redukuje nasycenie cholesterolu oraz spowalnia absorpcję glukozy. Dzięki niemu indeks glikemiczny elementów diety okazuje się niższy.  Przy poprawnym nawodnieniu pęcznieje w jelitach, powiększając wrażenie pełności. Redukuje dodatkowo wartość kaloryczną jadłospisu.

Skarbnice błonnika pokarmowego

Do jego kluczowych bogactw przynależą suche nasiona roślin strączkowych, jarzyny, świeże owoce, składniki pełnoziarniste. Jeżeli masz ochotę dostarczyć sobie skarbnic włókien pokarmowych kuracja dietetyczna powinna uwzględniać składniki pełnoziarniste nieoczyszczone, na przykład płatki owsiane, mąkę razową, razowe wypieki, brązowy ryż, kaszę gryczaną.  Większą zawartość włókien pokarmowych posiadają świeże owoce oraz jarzyny niegotowane, niepoddane obróbce termicznej, nieobrane ze skórki.  W związku z tym jeżeli Twoja dieta musi redukować jego konsumowanie, powinnaś spożyć jasne wypieki pszenne, z jarzyn oraz owoców możesz przyrządzać musy, możesz je gotować, piec, blendować, pamiętając o omijaniu jedzenia ich skórki. Każdego dnia konsumowanie włókna pokarmowego dla ludzi dorosłych oraz zdrowych musi oscylować w granicy 27-40g.

Za dużo błonnika - objawy

Jego nadmiar może podrażniać jelita i doprowadzać do biegunek, które mogą okazać się dość groźne. Wpływają na odwodnienie ciała, gubi on wodę czy też istotne dla własnego działania elektrolity. 
Może być przyczyną zredukowanie wchłaniania wapnia, żelaza czy też cynku. Deficyt wapnia może popłacić tężyczką, osteoporozą, zęby mogą ulegać uszkodzeniu. Wapń jest dodatkowo istotny dla mięśnia sercowego, tkanki mięśniowej i układu nerwowego. W związku z tym tak groźne okazują się jego braki. 
Nadto niewielka podaż żelaza może wywoływać niedokrwistość, błyskawiczne męczenie się, zmniejszoną odporność, bladość cery, łamliwość płytki paznokci czy drażliwość.
Deficyt cynku może spowodować zmiany skórne, też zmniejszenie odporności.
Włókno pokarmowe redukuje absorbowanie tłuszczów, przez zmniejszone okazuje się także wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (wit. A, D, E, K). diety zasobnej w włókno pokarmowe muszą się wystrzegać osoby chorujące na dolegliwości układu trawiennego, takie jak, na przykład stany zapalne błony śluzowej żołądka albo jelit . Należy go się wystrzegać w jednostkach chorobowych, w których polecana jest kuracja dietetyczna łatwostrawna.  


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

OdchudzanieSuplementy dietyDieta