Czy warto jeść gruszki?

Czy warto jeść gruszki?

Redakcja

2016-08-25

brak komentarzy

Wbrew obiegowej opinii, gruszki nie okazują się ciężkostrawne, wobec tego pozwalają je spożywać choćby ludzie z wrażliwym żołądkiem. Zalegające długo w przewodzie pokarmowym znajdują się dzikie świeże owoce gruszek, które posiadają sporo tzw. komórek kamiennych ze ścianami wysyconymi krzemionką lub węglanem wapnia. To one tworzą twarde skupiska w miąższu gruszki. Obecne odmiany gruszek mają śladową ilość tych komórek, wskutek czego ich wnętrze okazuje się miękkie a także soczyste. Dodatkowo gruszki praktycznie wszystkie budują się zwłaszcza z wody, wobec tego krótko zalegają w organizmie a także go nie obciążają. Jeżeli mimo wszystko po spożyciu gruszki obserwujesz ostrzegawcze objawy ze strony układu trawiennego, postaraj się zjeść je w formie startej. Zdecydowanie warto przyswoić, że gruszki w formie musu można podawać już dzieciom po 6. m-cu życia.

Kaloryczność gruszek

W 100 g gruszek jest wyłącznie 57 kcal. Dodatkowo w praktycznie wszystkie (84 procent) budują się z wody, a bardzo posiadają dużo pektyn - rozpuszczalnego włókien pokarmowych trawiennego, który wskutek płynu pobudza własną wielkość a także na długi moment napełnia brzuch, dając wrażenie pełna, co okazuje się zbyt pożądane w czasie zabiegu wyszczuplającego.

Gruszki a cukrzyca

Gruszki zalicza się do zespołu owoców o obecności 5–10 procent sacharydów, a ich IG = 30. Ponieważ nie są one dużym obciążenia na rzecz trzustki a także bez obaw pozwalają po nie sięgać ludzie chorzy na cukrzycę.

Zobacz też: 6 ziołowych mieszanek na zaparcia

Jedzenie gruszek podczas ciąży

Kobiety w stanie błogosławionym muszą wyrównać swoje menu o owe jesienne świeże owoce, bo posiadają one niezbędny do właściwego rozwoju dziecka kwas foliowy (7 ug/100 g). Witamina B9 może przeciwdziałać pojawieniu się ciężkich wad rozwojowych u płodu (przykładowo rozszczep pleców). Zdecydowanie warto przyswoić, że kobieta ciężarna musi jeść na dzień najmniej 400 mikrogramów foliowego kwasu.

Gruszki - co można z nich wykonać?

Z gruszek można przygotować nie wyłącznie przetwory a także desery. Te jesienne świeże owoce znajdują się także rewelacyjnym odrobiną do pokarmów mięsnych, który zwiększa poziom lekkiego smaku a także słodkiego smaku. Gruszki pozwalają okazać się nadzieniem przykładowo pieczonej kaczki, filetów z drobiu lub karkówki. Sprawdzą się także jako budulec sałatek, nie wyłącznie tych z owocami. Idealnie komponują się również z orzechami a także serem pleśniowym rodzaju gorgonzola czy roquefort.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

OdchudzanieZdrowie