Galgant - co to za przyprawa?

Galgant - co to za przyprawa?

Redakcja

2016-09-21

brak komentarzy

Galgant to jedna z najistotniejszych przypraw i zarazem medykamentów na globie. Polepsza mikrokrążenie, ułatwia metabolizm, umacnia serce, rozbudza apetyt, a dodatkowo ma cechy uśmierzające ból oraz przeciwzapalne. Olejki eteryczne w nim występujące przeciwdziałają wzrostowi drobnoustrojów patogennych i grzybów oraz wirusów w jelitach. Mówi się także, że wykorzystywany systematycznie przeciwdziała utracie słuchu. Zobacz wszystkie właściwości!

Św. Hildegarda o właściwościach leczniczych korzenia

W Europie roślina znana jest od czasów średniowiecza, chociaż wówczas galgant stosowano jako afrodyzjak. Z kolei żyjąca w średniowieczu św. Hildegarda, widząc w nim głównie cechy zdrowotne, pisała tak: Człowiek, który ma wysoką temperaturę, niech rozkruszy korzeń galgantu oraz pije taki proszek zalany gorącą wodą. Wysoka gorączka ustąpi. Jeżeli ktoś choruje z powodu bólu pleców, niech pije galgant z rozgrzanym winem, a ból ustanie. Jeżeli ktoś czuje ból w sercu lub posiada słabe serce, niech je galgant, a poczuje się lepiej.

Korzeń w proszku, tabletkach lub kosteczkach

Współcześnie alpina lekarska, a w zasadzie jej korzeń, występuje w paru formach: zmielonej (proszek), siekanej, kapsułek oraz kosteczek. Używanie jest zależne od choroby. Na bóle mięśnia sercowego, ospałość, skurcze żołądka oraz jelit poleca się jedną, dwie lub trzy szczypty proszku rozpuścić na podniebieniu, a po 5 minutach popić napojem lub wodą. W razie dyspepsji, wzdęć czy przykrego aromatu z ust należy dwie szczypty galgantu rozpuścić na języku ze sproszkowanym koprem włoskim. Przy innych chorobach, szczególnie bólowych, poleca się branie jednej tabletki położonej na języku, aż się rozpuści. W przypadku potrzeby dobrze wziąć dwie kapsułki galgantu. Przenigdy nie można ich rozgryzać ani połykać, jedynie przetrzymywać na podniebieniu aż się rozpuszczą. Po paru minutach bóle powinny ustąpić.

Wykorzystanie w jadłospisie

W jadłospisie galgant doskonale się nadaje jako przyprawa do mięs: gulaszu, pieczeni wołowej, a także pokarmów z fasoli oraz grochu. Jest także jedną z przypraw nadających specyficzny aromat daniom diecie tajskiej. Ale uwaga! Galgant rozbudza wytwarzanie soków żołądkowych i to eliminuje jego używanie u ludzi z wrzodami żołądka lub jelit. Co interesujące, przyprawa ta w zbyt dużej ilości może spowodować halucynacje, musimy zatem być ostrożni z dawkami wykorzystywanymi dla złagodzenia bólu.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Zdrowie