Grzyby shiitake - właściwości lecznicze

Grzyby shiitake - właściwości lecznicze

Redakcja

2016-09-14

brak komentarzy

Te dietetyczne, brązowe i mięsiste grzyby nie są jedynie dobre, lecz również szczególnie odżywcze. Z uwagi na prozdrowotne cechy grzyby shiitake, a właściwie twardniki japońskie, stały się azjatyckim symbolem długowieczności. Chińczycy wykorzystują je w celach medycznych od więcej niż 6 tys. lat. 

Benefity dla układu krwionośnego

Grzyby shiitake pomagają ustrzec ciało bezpośrednio przed dolegliwościami sercowo-naczyniowymi (wliczając miażdżycę). Oddziałują także na spadek cholesterolu dzięki zawartości związku znanego jako eritadenina. Dodatkowo pozytywnie oddziałują na ciśnienie tętnicze krwi i zapobiegają stwardnieniu tętnic.

Czytaj także: Na czym polega dieta białkowo-tłuszczowa (niskowęglowodanowa)?

Antyoksydanty

Shiitake są doskonałym bogactwem 3 najważniejszych dla zdrowia soli mineralnych, które posiadają cechy antyoksydacyjne: manganu, selenu i cynku. Owe przeciwutleniacze pomagają także zachować serce w dobrej kondycji: zmniejszają stres oksydacyjny, który w formie przewlekłej może doprowadzić do niedrożności tętnicy i kłopotów z naczyniami krwionośnymi. 

Żelazo

Twardnik japoński od długiego czasu słynie z olbrzymiej obecności żelaza. Może to być zwłaszcza istotne dla osób, które nie jedzą mięsa. W 100 gramach surowych grzybów shiitake jest 0,41 mg żelaza (i wyłącznie 34 kalorie).

Cechy przeciwnowotworowe

Wyciąg z grzybów shiitake jest wykorzystywany w zapobieganiu raka. Zawdzięczamy to substancji o nazwie lentinan. Związek taki nie tylko blokuje rozwijanie się raka, ale przyczynia się również do regresji i dynamicznego usuwania guzów. Owe korzystne rezultaty wynikają z niesamowicie efektywnego pobudzania układu immunologicznego człowieka.

Czytaj także: Poznaj właściwości soczewicy - zdrowszej alternatywy mięsa


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Zdrowie