Jak obniżyć cholesterol od kuchni?

Jak obniżyć cholesterol od kuchni?

Redakcja

2016-07-27

1 komentarz

Codziennie lekarze przekazują swoim pacjentom informacje o podwyższonym poziomie cholesterolu w organizmie. Jak temu zaradzić? Przede wszystkim, konieczna jest aktywność fizyczna oraz zmiana diety. Jakie produkty warto wprowadzić do swojego menu, by móc cieszyć się zdrowiem na dłużej i odpowiednim poziomem cholesterolu. Podpowiadamy!

Karczoch

Szukając naturalnych leków na cholesterol nie można zapomnieć o wyciągu z karczocha. Roślina uchodzi za prawdziwy dar natury, a to wszystko za sprawą cynaryny, czyli substancji, która przyspiesza wydalanie cholesterolu z organizmu. Obniża także stężenie trójglicerydów.

Błonnik

By zapewnić sobie uczucie sytości na dłużej szczególnie rekomendowane jest spożywanie błonnika, zwłaszcza na śniadanie. Niemniej jednak składnik ma swoje dobroczynne działanie również w kwestii cholesterolu. Poprawia pracę układu pokarmowego i pozytywnie działa na mikroflorę jelit. Aby dostarczyć go do organizmu powinniśmy wybierać rośliny strączkowe, nasiona, pestki i produkty z pełnego ziarna.

Czosnek

Jeżeli zastanawiasz się, w jaki sposób zmniejszyć poziom cholesterolu, warto do swojej diety wprowadzić więcej czosnku. Jedno z badań przeprowadzonych przez Agencję Badań dla Ochrony Zdrowia i Jakości wykazało, że obecność czosnku w jadłospisie obniża poziom cholesterolu. Owszem spadki nie są drastyczne, ale zauważalne.

Kozieradka pospolita

Nasiona kozieradki wykorzystywano w medycynie naturalnej już w czasach starożytnego Egiptu. Obecnie służą przede wszystkim do obniżania poziomu cholesterolu oraz redukcji podwyższonego cukru we krwi.

Tran

Czy wiesz, że oleje z ryb są drogocennym źródłem kwasów omega – 3, które są szczególnie ważne dla zdrowia serca? Udowodniono licznymi badanami, że właśnie te płynne oleje znacząco obniżają poziom trójglicerydów, czyli jednego z parametrów, wpływającego na ogólny wynik cholesterolu.


Dodaj komentarz

Komentarze

mwisniewska

2016-08-03 14:28:43


a co ze specjalnymi margarynami typu Flora?

Zdrowie