Jaka jest najzdrowsza mąka? Przegląd najlepszych składników w diecie!

Jaka jest najzdrowsza mąka? Przegląd najlepszych składników w diecie!

Redakcja

2016-12-22

brak komentarzy

Jaka jest najzdrowsza mąka? Przegląd najlepszych składników w diecie!

Mąka orkiszowa

Orkisz to nad wyraz cenne zboże, które obecne jest uprawiane bardzo często w ekologicznych gospodarstwach. Ta odmiana pszenicy jedzona była już w czasach starożytnych, gdzie stanowiła kluczowe wyżywienie gladiatorów i uczestników igrzysk olimpijskich. Posiłek taki dawał im bowiem dużo mocy i siły. To jednak nie wszelkie prozdrowotne cechy orkiszu. Konsumowanie tego zboża bardzo dobrze rzutuje na działanie całego organizmu: umacnia układ odpornościowy, eliminuje substancje toksyczne, obniża poziom cholesterolu, działa antyuczuleniowo i przeciwzapalnie. Udowodniono ponadto, że orkisz przyspiesza mikrokrążenie, korzystnie rzutuje na pracę jelit i osłabia mechanizmy starzenia się.

Mąka owsiana

To jedna z mąk, którą można wykonać na własną rękę w domu. A niezbędny do tego okazuje się wyłącznie jeden składnik – płatki owsiane, które trzeba wsypać do miksera. Po zmieleniu płatków na pył, uzyskamy mąkę najlepszą do pieczenia. Mąka owsiana jest bogata w tłuszcze, które w większości składają się z kwasu linolowego, oleinowego i palmitynowego. Bardzo dobrze wpływają one na zdolność zapamiętywania i koncentracji. Zmielone ziarno owsa zawiera także białka, cukry, jak również witaminy z grupy B i istotne dla naszego ciała pierwiastki, między innymi magnez, wapń. Nie brakuje w mące owsianej włókna pokarmowego.

Mąka sojowa

Wytwarza się ją tylko z ekologicznych upraw soi. Nadaje daniom nieco orzechowy smak, jest lekka i puszysta. Generalnie nie posiada skrobi, a ilość białka ma dwukrotnie wyższą aniżeli mąka pszenna. Mąkę sojową dodaje się do wypieku chleba i bułek, co w dużym stopniu hamuje proces czerstwienia chleba.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

ZdrowieDietaKuchnia