Kalafior - właściwości, które sprawiają, że dołączysz go już dziś do diety!

Kalafior - właściwości, które sprawiają, że dołączysz go już dziś do diety!

Redakcja

2016-10-02

brak komentarzy

Stale czytamy rekomendacje specjalistów ds. żywienia, zgodnie z którymi musimy konsumować świeże owoce oraz jarzyny w intensywnych barwach. To jednak nie przekłada się na kalafiora. To błahe warzywo posiada właściwości przeciwnowotworowe oraz umacniające układ immunologiczny. Czemu dobrze dołączyć kalafiora do diety?

Na polepszenie metabolizmu

Duża obecność włókna pokarmowego i wody powoduje, że kalafior to warzywo idealne dla ludzi borykających się z kłopotami trawiennymi. Przeciwdziała obstrukcjom, ułatwia metabolizm, a także broni bezpośrednio przed guzami nowotworowymi układu pokarmowego. Właściwa ilość włókien pokarmowych w jadłospisie pomaga efektywnie usuwać z ciała substancje toksyczne, które zazwyczaj są powodem kłopotów zdrowotnych. Oprócz tego sulforafan broni błony śluzowe organizmu przed patogenetycznymi drobnoustrojami oraz bakteriami.

Lepsza sprawność mięśnia sercowego

Wszelkie jarzyny przynależące do rodziny kapustowatych są bogactwem sulforafanu, który korzystnie rzutuje na pracę układu krążenia. Jedząc kalafiora, polepszamy mikrokrążenie krwi oraz normujemy ciśnienie tętnicze. Warzywo blokuje rozwijanie się miażdżycy – przypadłości, która może przyczynić się do zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu. Kalafior neutralizuje stany zapalne, dzięki czemu krwionośne naczynia są drożne, a transport krwi zachodzi właściwie. 

Jak spożyć kalafiora?

W czasie zakupów nieczęsto sięgamy po kalafiora, bo brakuje nam pomysłów na potrawy z tym warzywem. Zazwyczaj spożywamy gotowanego jako dodatek do obiadu lub w zupie. Zaleca się pokonać nudę oraz spróbować zdecydowanie bardziej pomysłowych metod na zastosowanie kalafiora w jadłospisie. Można z niego wykonać spód do włoskiej pizzy, a po starciu na tarce użyć w miejsce kaszy czy ryżu. Doskonałym rozwiązaniem na zastosowanie kalafiora jest skomponowanie z niego puree. Kalafior doskonale smakuje upieczony, szczególnie z dodatkiem parmezanu, czosnku oraz czarnego pieprzu.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

ZdrowieDieta