Oliwa z oliwek - właściwości, które rzeczywiście zaskakują!

Oliwa z oliwek - właściwości, które rzeczywiście zaskakują!

Redakcja

2016-09-30

brak komentarzy

Choć stale funkcjonuje dużo kontrowersji na temat tłuszczów w naszym jadłospisie, to niemal wszyscy jednogłośnie przekonują, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia okazuje się najbardziej znaczącym dobrodziejstwem dla twojego zdrowia. Z jakiego powodu zaleca się dołączyć ją do swojego menu?

Jest bogata w jednonienasycone, naturalne kwasy tłuszczowe

Oliwa z oliwek to naturalny olej uzyskiwany z oliwek – owoców drzewa oliwnego. Mniej więcej 24% jej składu stanowią nasycone tłuszcze i kwasy omega-6 i omega-3. Mimo wszystko głównym kwasem tłuszczowym, który stanowi 73% okazuje się jednonienasycony kwas oleinowy, który okazuje się bardzo zdrowy dla naszego organizmu. Redukuje on stan zapalny oraz nie dopuszcza do tworzenia się komórek nowotworowych.

Posiada znaczne ilości antyoksydantów

Oprócz korzystnych kwasów tłuszczowych posiada także nieduże ilości witaminy E oraz K, ale okazuje się także potężnym bogactwem silnych antyoksydantów, które pomagają zniwelować dużo groźnych dolegliwości. Zmniejszają poziom cholesterolu w naszej krwi i wspierają serce przy pojawiających się schorzeniach układu naczyniowego.

Przejawia cechy przeciwzapalne

Ogólnie sądzi się, że stan jest jednym z kluczowych czynników pojawienia się licznych dolegliwości. Tyczy się to raka, schorzeń układu krwionośnego, nieodpowiedniego metabolizmu, cukrzycy typu 2, choroby Alzheimera, stanu zapalnego stawów oraz nadwagi. Podstawowym kluczem do działania przeciwzapalnego jest oleocanthal, który znajdziemy w składzie oliwy, a którego cechy porównywane są do działania ibuprofenu.

Pozwala wyeliminować problem udaru

Udar jest wywoływany wahaniami przepływu krwi w mózgu, pojawiających się u osób, które posiadają problem z krzepliwością. W krajach rozwiniętych udar mózgu jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów zaraz po schorzeniach mięśnia sercowego. W badaniu przeprowadzonym na 841 tysiącach ludzi udowodniono, że oliwa z oliwek okazuje się jednym źródłem tłuszczów jednonienasyconych powiązanych ze zmniejszeniem niebezpieczeństwa udaru mózgu i schorzeń mięśnia sercowego.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

OdchudzanieZdrowieDieta