Pieczarki - właściwości, które zasługują na uwagę

Pieczarki - właściwości, które zasługują na uwagę

Redakcja

2016-09-30

brak komentarzy

Pieczarka to jeden z najbardziej znanych grzybów. Jest łatwo dostępny, pyszny oraz przede wszystkim zdrowy. Poświadczają to badacze, którzy uznali ostatnio, że zawartość pieczarek w menu przynosi dużo korzyści. Jakich?

Posiadają cechy przeciwnowotworowe

Najistotniejszym wpływem  pieczarek z punktu widzenia kuracji schorzeń jest ich antyrakowa aktywność. Badacze uznali, że występujące w pieczarkach polisacharydy grzybowe i terpeny przejawiają oddziaływanie, które może przyczyniać się do walki z rakiem. Oprócz tego, jak dostrzegają eksperci, wyciąg z pieczarek może posiadać wpływ na przeciwdziałanie chorobom nowotworowym piersi oraz prostaty. 

Jak podają specjaliści, pieczarki zawierają duże ilości antyoksydantów, które niwelują wolne rodniki. Posiadają ich niemal tyle samo, co soczyste pomidory lub dynia. Z rakiem pomagają pieczarkom zmagać dodatkowo: selen mający właściwości przeciwzapalne oraz umacniające pracę enzymów produkowanych w wątrobie i witamina D, która stabilizuje cykl rozwoju komórek.

Koją nerwy

Witamina B2, B3, B5 – niedobór lub deficyt tych składników wewnątrz organizmu może okazać się powodem poddenerwowania, niepokoju, stresu lub nerwowości. Jeżeli pragniesz się ich pozbyć – spożywaj pieczarki. Pozwoli to na wyrównanie braków oraz odzyskanie spokoju i skupienia się.

Regulują ciśnienie tętnicze

Pieczarka to świetny grzyb, który przyczynia się do spadku poziomu cholesterolu LDL, a więc tego szkodliwego. Posiada również potas oraz niewiele sodu – owe składniki pomagają ustabilizować ciśnienie tętnicze krwi oraz wyregulować jego poziom. Wobec tego spożycie pieczarek sprzyja zmniejszaniu się niebezpieczeństwa pojawienia się udaru oraz zawału mięśnia sercowego. Mięsień ten umacnia dodatkowo obecna w tych niepozornych grzybach miedź. 


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

ZdrowieDietaKuchnia