Pigwa - właściwości nie tylko na grupę!

Pigwa - właściwości nie tylko na grupę!

Redakcja

2016-10-02

1 komentarz

W czasie zwiększonej zapadalności na grypę dużo ludzi sięga po pigwę. Nic dziwnego, jest bogata w witaminę C, co czyni ją efektywnym i sprawdzonym lekiem na różnorodne zakażenia. Niezwykłą moc mają również miąższ, skórka oraz nasiona tego owocu. Dawniej była hodowana przede wszystkim w Azji, z upływem czasu jednak zaczęła osiągać sławę także w innych krajach, przyozdabiając działki, sady, parki itp. Mimo wszystko pełni ona nie jedynie funkcje ozdobne. A jakie jeszcze ma właściwości?

Moc wit. C

Niewiele kto przypuszczałby, że taki prosty owoc posiada tyle cennych i zdrowotnych cech. Dzięki obecności witaminy C i minerałów jak wapń, fosfor, magnez, potas i żelazo, efektywnie broni ciało bezpośrednio przed przeziębieniem i grypą. Rzutuje na odpowiednie działanie układu immunologicznego. Oprócz tego w owocach pigwy znajdują się między innymi pektyny, garbniki i aminokwasy. Miąższ można używać w formie okładów na cerę. Przyspiesza on jej odbudowę i chroni przed wysuszeniem.      

Siła miąższu

Po świeże owoce pigwy powinny sięgać głównie osoby z niższą odpornością, które zazwyczaj borykają się z zakażeniami. Z kolei występujące w miąższu pektyny służą oczyszczeniu ciała z toksyn i metali ciężkich oraz redukują absorpcję cukru. Istotną funkcję pełnią także polifenole. Są to antyoksydanty, które przeciwdziałają rozmnażaniu się wolnych rodników i jednocześnie redukują niebezpieczeństwo zapadnięcia na choroby nowotworowe. Największa ich ilość jest w skórce. Dzięki swoim przeciwbakteryjnym cechom działają kojąco na zaczerwienienia cery i wspomagają w bitwie z drobnoustrojami. Zwłaszcza rekomendowane bywa wypijanie soku z pigwy, który okazuje się skutecznym środkiem na kaszel.


Dodaj komentarz

Komentarze

jolantanowacka

2016-10-07 08:41:17


pigwa ma b. dużo właściwości leczniczych. polecam na jesień i zimę. a herbata z pigwą - pyszności!

ZdrowieDietaChoroby i dolegliwościProfilaktyka zdrowotna