Przyczyny zatruć pokarmowych

Przyczyny zatruć pokarmowych

Redakcja

2016-09-18

brak komentarzy

Na liście wszystkich produktów są te, które zdecydowanie bardziej niż inne mogą przybliżyć nas do kłopotów z trawieniem. Zobacz kulinarne przyczyny zatruć pokarmowych!

Drób

Dużo mówi się na temat wysokiego niebezpieczeństwa powiązanego z zatruciem niedobrze przygotowaną wieprzowiną. Okazuje się, że tak samo ryzykowne może okazać się spożycie mięsa drobiowego. Nie do końca ugotowany kurczak lub taki, który bezpośrednio przed włożeniem do garnka nie został umyty, to domniemane źródło zakażenia szeregiem bakterii, w tym nad wyraz groźną bakterią typu Campylobacter, ciągle obecną w przewodzie trawiennym hodowlanych zwierząt. Prowokuje ona Kampylobakteriozę objawiającą się zwłaszcza zapaleniem jelit, chociaż zdarza się, że będzie powodem zakażenia ogólnoustrojowego, któremu towarzyszy rozwolnienie, wymioty oraz silne bóle brzucha. W klasyfikacji mikrobów odpowiedzialnych za aktywowanie zatruć odżywczych patogen taki coraz częściej prześcigać salmonellę. 

Kantalupa

Kantalupa, z uwagi na słodki miąższ najbardziej chyba znana u nas wersja melona, to prawdziwa skarbnica substancji wzmacniających, w tym cennego dla naszego zdrowia beta-karotenu, przeciwutleniacza znanego ze własnego antynowotworowego działania. By móc całkowicie cieszyć się prozdrowotnymi cechami owego egzotycznego owocu, trzeba mimo wszystko precyzyjnie umyć go bezpośrednio przed podaniem, czego zazwyczaj nie robimy. Owszem, nie spożywa się go wraz ze skórką, jednak na jej szorstkiej wierzchniej warstwie mogą gromadzić się pałeczki salmonelli, które przedostają się do miąższu w czasie porcjowania. 

Kiełki

Ochoczo dokładane do menu, szczególnie przez osoby, które walczą z dodatkowymi centymetrami, mogą stać się powodem rzeczywiście przykrych dolegliwości. Ciepłe oraz wilgotne podłoże, w którym są uprawiane, wytwarza przecież świetne warunki do rozwoju na ich łodygach oraz liściach patogennych drobnoustrojów. Zagrożenie zatrucia jest tym wyższe, że kiełki bardzo trudno właściwie oczyścić - mycie ich pod bieżącą wodą okazuje się niewystarczające. Bezpośrednio przed dodaniem ich do ukochanej potrawy czy kanapki, poleca się więc sparzenie ich gorącą wodą. 


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

Zdrowie