W jakich produktach ukryty jest cukier?

W jakich produktach ukryty jest cukier?

Redakcja

2016-08-30

brak komentarzy

Myślisz pewnie: nie jem słodkości, nie słodzę herbaty ani kawy, to kłopot węglowodanów mnie nie dotyczy. To nieprawda, każdy z nas spożywa rocznie worek węglowodanów! Cukier okazuje się ukryty prawie we wszystkim, co jesz. Jego nadmiar w diecie może doprowadzić do rozwoju otyłości, cukrzycy a także próchnicy. Zobacz, gdzie można odnaleźć ukryty cukier.

W których produktach ukrywa się cukier?

Niełatwo wykryć cukier w produktach. Stale wytwórcy nie wymieniają go lub umieszczają informację drobnym drukiem w zręcznie tuszowanej formie, przykładowo ukrywając go wśród sacharydów. A jeżeli okazuje się w przeglądzie substancji, bardzo często nie określa się jego dokładnej ilości. Z etykiety na batoniku dowiadujesz się, z posiada 55 procentach sacharydów, ale nie zdajemy sobie sprawy, że całe 55 procentach to cukier.

Rzeczywistą bombą kaloryczną znajdują się z bąbelkami słodzone napoje o smaku owocowym a także rodzaju cola. Gdy po wyczerpującym ćwiczenia ugasisz łaknienie litrową butelką coli, dostarczysz ciału 110 g węglowodanów, jeżeli wypijasz przez cały dzień litr lemoniady – 120  g.

Nie każdy karton ozdobiony owocem to sok bez dodatku węglowodanów. Stale to nektar, co to oznacza rozrzedzony wodą sok z cukrem, lub sok, którzy może posiadać dowolną ilość wody mineralnej a także węglowodanów. Pewni sprzedawcy dosładzają także soki, co okazuje się zgodne z normami UE. Jeśli dodatek węglowodanów nie przekracza 15 g/l, wytwórca nie okazuje się zobowiązany zadeklarować tego na etykiecie. Jednak, nierzetelni sprzedawcy z tego prawa czerpią.

W konfiturach a także dżemach węglowodanów pochodzącego z owoców okazuje się wyłącznie 0,8–1,6 procent. Reszta to najzwyklejszy cukier.

„Bombą cukrową” znajdują się marmolady (65 procentach) a także lubiane przez dzieci kremy czekoladowe (ok. 60 procentach). Cukier zwiększa poziom  kompotów a także owoców w puszkach – posiada polepszyć smak a także zabezpieczyć je bezpośrednio przed zepsuciem. Dużo go w suszonych owocach, a szczególnie kandyzowanych.

Sporo węglowodanów posiadają muesli, płatki śniadaniowe, wszystkie kulki, muszelki, kółeczka a także poduszeczki na rzecz dzieci (z miodem, ze słodką czekoladą, owocami) reklamowane jako dość prawidłowe, wypieki tostowe, chałka, bułki maślane, rogale, choćby pumpernikiel. Dodaje się go do preparatów uważanych za niskotłuszczowe – sucharów, biszkoptów, wafli a także ryżowych, otrąb pszennych, a choćby cukierków na kaszel a także specyfików multiwitaminowych.

Poznaj też 5 mitów na temat jedzenia mięsa

Specjaliści ds. żywienia namawiają nas do spożywania nabiału, bo występujący w nim wapń okazuje się pozytywny na rzecz kości. Co z tego, gdy do wielu przetworów mlecznych zwiększa poziom się cukier, który taki wapń „kradnie”? Dosładzane znajdują się jogurty owocowe, serki homogenizowane, śmietanka do kawy, niektóre mleka.

Pewną ilość węglowodanów można odnaleźć w purée ziemniaczanym a także podwędzanej kiełbasie, pasztecie z dziczyzny, keczupie, musztardzie, różnorodnych sosach. Najgorsze okazuje się to, że szczypta węglowodanów, która posiada polepszyć smak, zazwyczaj rozrasta się w pokaźną ilość.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

OdchudzanieZdrowie