Właściwości oleju z awokado

Właściwości oleju z awokado

Redakcja

2016-09-23

brak komentarzy

Nie jest sekretem, że awokado należy do zespołu najzdrowszych owoców na świecie. Należy spożywać je raz tygodniowo, by polepszyć kondycję cery, wesprzeć układ krwionośny czy polepszyć oddziaływanie gospodarki hormonalnej. Lista korzystnych cech owego owocu okazuje się jednak dużo dłuższa. 

Kopalnia prawidłowych tkanki tłuszczowej

Większość z zawartych w owocu kwasów tłuszczowych stanowi jednonienasycony kwas oleinowy omega-9, taki sam, który rozsławił stosowaną na całym globie oliwę z oliwek. Tu obecna jest jednak w wyższych proporcjach. Cechy owego niesamowitego związku poddano licznym analizom, które dowiodły, że wyciąg zwiększa odnowę komórek, redukuje stany zapalne, walczy z zakażeniami bakteryjnymi, przeciwdziała niektórym dolegliwościom autoimmunologicznym, a także redukuje niebezpieczeństwo rozwoju pewnych typów raka.

Kwas oleinowy okazuje się przy tym wysoce odporny na utlenianie, co oznacza, że nie jełczeje tak błyskawicznie, jak inne składniki tego rodzaju, a zatem może być magazynowany przez długi okres. Warto mieć świadomość, że w trakcie przyrządzania posiłków czy smażenia zachowuje większość własnych korzystnych właściwości. 

Doskonałe bogactwo witamin

Olej z awokado należy do zespołu najskuteczniejszych naturalnych skarbnic wit. E, która jest nieodzowna do zachowania zdrowego wzroku. Polepsza dodatkowo stan naszej cery, umacnia układ odpornościowy, likwiduje wolne rodniki, zabezpieczając ciało bezpośrednio przed stresem oksydacyjnym, a co więcej polepsza zdolność zapamiętywania i koncentracji oraz powiększa skuteczność pracy układu trawiennego. 

Warto mieć na uwadze, że witamina E wywodząca się z jedzenia absorbuje się dużo lepiej niż z tabletek odchudzających, wobec tego tym zdecydowanie bardziej opłaca się szukać jej właśnie w tłoczonym na zimno i nierafinowanym oleju z awokado. Doprowadzi on również innych witamin – głównie wit. C, D, A, PP, K i B będących naturalnymi przeciwutleniaczami. 


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

DietaKuchnia