Wpływ cynamonu na mózg

Wpływ cynamonu na mózg

Redakcja

2016-09-17

brak komentarzy

O tym, że cynamon doskonale działa na nasze zdrowie, wiedzieli już starożytni Grecy. Współcześnie jest hitem wśród ziół, szczególnie zimą, bo świetnie rozgrzewa oraz umacnia układ immunologiczny. Dodawany do małej czarnej, grzanego wina, deserów i smoothies nadaje im charakteru i korzennego smaku. Za co cenimy tę przyprawę? Cynamon korzystnie rzutuje na zrzucenie nadwagi, wspiera przy dolegliwościach z trawieniem, biegunce oraz nudnościach. Przyprawa ta dobroczynnie działa dodatkowo na naszą cerę. Dzięki cechom przeciwbakteryjnym oraz przeciwgrzybiczym broni bezpośrednio przed trądzikiem oraz wągrami. Dodatkowo rezultaty analiz przygotowanych przez US Department of Agriculture w stanie Maryland wskazują, że cynamon blokuje rozwijanie się nowotworowych komórek. Najnowsze analizy kliniczne skupiają się na jeszcze innej prozdrowotnej właściwości tego zioła: okazuje się, że świetnie rzutuje ona na mózg. To dobra wiadomość szczególnie dla ludzi chorujących na schorzenia neurodegeneracyjne.

Czytaj także: Dieta najlepsza dla mózgu

Cynamon ochroni mózg

Badacze z Uniwersytetu Wheeling Jesuit w USA mówią, że już szczypta cynamonu na dzień działa jak regulator samopoczucia. Ta aromatyczna przyprawa o właściwościach przeciwutleniających może być też wykorzystywana zapobiegawczo oraz leczniczo w celu zmniejszenia niezdrowych efektów pourazowego obrzęku mózgu. Cynamon wyrównuje zakres neuroprzekaźników w mózgu, dodatkowo rzutuje na spadek poziomu węglowodanów oraz cholesterolu w krwioobiegu, co również okazuje się istotne dla poprawnego działania mózgu.

Przeciwdziała chorobie Parkinsona

Choroba Parkinsona polega na postępującym procesie zwyrodnienia komórek nerwowych, co doprowadza do zamierania neuronów. Choroba ta objawia się drżeniem kończyn, zesztywnieniem tkanki mięśniowej i spowolnieniem ruchowym. Badania statystyczne wskazują, że w Polsce ok. 70 tys. ludzi choruje na tę dolegliwość. Okazuje się, że cynamon może okazać się pomocny w jej leczeniu. Rezultaty analiz badaczy z Rush University Medical Center wskazują, że przyprawa ta pozwala chronić neurony bezpośrednio przed dolegliwościami degeneracyjnymi układu nerwowego, jak chociażby wymieniona choroba Parkinsona. Występujące w cynamonie składniki (przede wszystkim aniony benzoesanowe) przenikają do mózgu i zabezpieczą go przed niszczeniem osłonowych białek Parkin oraz DJ-1. Analizy badaczy dowiodły, że systematyczne spożycie cynamonu blokuje fizjologiczne, biomechaniczne i komórkowe modyfikacje w mózgu, które są specyficzne przy schorzeniu Parkinsona.

Zwalcza rozwijanie się Alzheimera

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego dowiedli, że cynamon posiada dodatkowo inne drogocenne dla mózgu elementy: aldehyd cynamonowy oraz epikatechinę. Związki owe stopują kumulowanie się patogennego białka tau w mózgu, które powiązane jest z rozwojem przypadłości Alzheimera. Cynamon rzutuje na odpowiednią pracę białka w komórkach mózgowych, dzięki czemu pojawia się struktura, która wspiera detoksykację toksycznych protein. Obecnie leczy się rezultaty przypadłości – utratę pamięci, trudności z rozumowaniem. Jednak używane obecnie tabletki nie zatrzymują przyczyny zamierania komórek mózgu. Być może cynamon stworzy szansę na przytłumienie symptomów schorzenia, bo przeciwdziała tworzeniu się splątków neurofibrylarnych, które są specyficzne dla przypadłości Alzheimera.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

ZdrowieSuplementy diety